Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület
Szervezetünk bemutatása!

Az egyesületünk ugyan új, de múltunk már 25 évre vezethető vissza. Korábban a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete keretében szerveztük a táborainkat, de mivel a lisztérzékenység mellett egyre több más ételallergiában szenvedő gyermek jelentkezett a lisztérzékeny táborba, ezért hoztuk létre saját egyesületünket.

 

A táboraink szervezésénél nagyon fontos szerepet játszik a táborhely konyhája, hisz a különböző diéták betartása, csak a jól felszerelt konyhán biztosíthatóak. A másik nélkülözhetetlen tényező, a szakács, aki ismeri, és el is tudja készíteni a diétás ételeket, ezért két állandó szakács nénink van, akik nem menzai, hanem finom, a gyerekek által kedvelt ételeket készítenek a táborozás alatt – pl.: pizza, lángos, milánói stb.-

 

Ahhoz, hogy a gyerekek a táborainkban jól érezzék magukat, nélkülözhetetlen a jó pedagógus. Mi erről is gondoskodunk, azaz olyan fiatal egyetemisták, vagy főiskolások a táborban a nevelők, akik korábban gyermekként táboroztak velünk, de van közöttük olyan is, aki szintén valamilyen ételallergiában szenved.

 

Véleményünk szerint a tábor akkor jó, ha a gyerekeknek jó programot tudunk nyújtani. Ennek érdekében, minden évben más és más témát dolgozunk fel. A tábor első napjától az utolsóig a gyerekekkel együtt játsszuk végig a történetet – pl. Indián, Kalóz, Mátyás király, Herry Potter, Aladdin, A négy muskétás, avagy a királyné nyakéke stb. -.

2009-ben FBI táborunk volt, ahol a gyerekek ügyes nyomozóként bűnügyeket derítettek fel, bűnözőket fogtak el.

 

Táborainkban nem csak diétázó gyermekek vehetnek részt. Ennek több oka is van. Nagyon sok gyermek a diétája miatt például, beilleszkedési gondokkal küszködik, illetve a nem diétázó gyerekek nem ismerik a táplálékallergiás gyermekek gondjait. Ennek a problémának a megoldására, valamint, hogy a testvérek nyaraláskor történő szétválasztásának elkerülése miatt vállaljuk fel a táborozásnak, ezen formáját.

 

Egyesületünk célja:

Ø      Bármiféle táplálékallergiában szenvedő gyermekek és hozzátartozóik életének, mindennapjainak segítése, emberi kapcsolataik, közösségi gondolkodásuk, más emberek felé való nyitottságuk elősegítése, tanácsadás pályaválasztásra, életvitelük kialakítására.

Ø      Az egyesületi tagok és az egyesülethez fordulók részére, az egyesület céljaihoz kapcsolódó sajátos érdekeik képviselete, a táplálékallergia felismeréséhez, kezeléséhez kapcsolódó ismeretterjesztés.

Ø      A diétás- és egyéb élelmiszereket előállító gyártók és forgalmazók felé kapcsolattartás annak érdekében, hogy a táplálékallergiában szenvedő gyermekek ellátása minél szélesebb választékban, minőségben történjen, valamint a diétázók megismerhessék az újonnan megjelenő diétás termékeket.

Ø      A táplálékallergiában szenvedő gyermekek részére a betegségtudat feldolgozása, a betegséggel való együttélés, a lehetséges gyógymódok, kezelési módok megismerése érdekében közösség-szervezés, a gyermekek sajátos érdeklődési körének megfelelő szórakoztató-nevelő programok megrendezése.

Ø      Közös kirándulások, üdülések, táborozások szervezése a gyermekek számára, együttműködve az illetékes társadalmi vagy tömegszervezetekkel, más diétás egyesületekkel.

Ø      A gyermekek felkészítése felnőtt életükre, hogy betegségük ellenére is a társadalom hasznos polgárai legyenek, elsősorban egészségtudatuk kifejlesztése és fenntartása által.

Ø      Együttműködés szakmai szervezetekkel, orvosi, pszichológiai, diétás tanácsadás, konzultáció biztosítása a gyermekek és hozzátartozóik részére.

Ø      A táplálékallergiás gyermekek megsegítése érdekében támogatás szervezése, pályázatok benyújtása.

Ø      Más hazai és külföldi szervezetekkel, intézményekkel, szakemberekkel kapcsolatok megteremtése és együttműködés az egyesület céljainak elérése érdekében.

 

Fő feladata:

A táplálékallergiában szenvedő gyermekek és hozzátartozóik segítése, a gyermekek életvitelének könnyítése, felkészítésük a megfelelő életvitel kialakítására, közös érdekeik és problémáik mentén a közösségi életre, más ember problémáinak megértésére és segítésére nevelés.

 

Egyesületünk Vezetősége

Elnökség:

elnök: Gere Annamária

alelnök: Bordás Tamás

titkár: Fódi Beatrix

 

Felügyelő Bizottság:

elnök: Szabó Zsuzsanna

FB tag: Bene Csaba

FB tag: Bene Zsolt

 

Legfontosabb Egyesületi dokumentumok:

TGYTE Alapszabálya: Klikk ide