Bemutatkozás

Tábor története

 

Magyarországon az elmúlt években jelentősen megnőtt a táplálékallergiával élők száma, amely sajnos a gyerekeket is nagy számban érinti. Ez nem csak genetikai, hanem környezeti és táplálkozásbeli tényezőkre is visszavezethető. A leggyakoribb táplálékallergének a glutén, a tejcukor, a tejfehérje, a tojás, a szója, a földimogyoró és a kén-dioxod, valamint ezek származékai. A táplálékallergiák csak úgy orvosolhatóak, ha az allergént teljesen kizárjuk az étrendből. A szigorú diéta miatt a táplálékallergiás gyermekek csak ritkán vagy egyáltalán nem tudnak részt venni az osztálykirándulásokon, táborokon, mert nem tudják számukra biztosítani a megfelelő diétát.

Ezért egy fiatalokból álló kis csapat gondolt egyet és az ilyen táplálékallergiás gyermekekre gondolva hoztuk létre 2009 áprilisában a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesületet. Az egyesületünk ugyan még újnak mondható, de az egyesületünk elnökének, táborszervezőjének a múltja (múltunk) már 40 évre vezethető vissza. Egyesületünk célja bármilyen táplálékallergiával élő gyermek táboroztatása, ahol felkészítjük őket felnőtt életükre, hogy a táplálékallergia semmiben se gátolja vagy fogja vissza őket, elsősorban egészségtudatuk kifejlesztésével és fenntartásával. Egyesületünk számos diétás- és egyéb élelmiszereket előállító gyártóval és forgalmazóval van kapcsolatban annak érdekében, hogy a gyermekek ellátása a táborban minél jobb minőségben, és szélesebb választékban történjen, valamint az érintettek megismerhessék a legújabb diétás termékeket. Több hazai és külföldi céggel, szervezettel, intézménnyel vagyunk kapcsolatban és működünk együtt egyesületünk céljainak elérése érdekében.

Táboraink előkészületeinél a legfontosabb dolog, hogy táborozóink részére tudjuk biztosítani a megfelelő diétát, amely csak a jól felszerelt konyhákon megoldható, így a táborhely kiválasztásánál a konyha elsődleges szempont. A másik nélkülözhetetlen tényező, a szakács, aki ismeri, és el is tudja készíteni a diétás ételeket. A tábornak állandó szakács nénije van, aki nem menzai, hanem a gyerekek által kedvelt és szeretett, finom ételeket készít a táborozás alatt – pl.pizza, lángos, gyros stb.

Úgy gondoljuk, hogy egy tábor csak akkor lehet jó, ha a gyerekeknek izgalmas és változatos programokat tudunk szervezni. Minden évben más és más témát dolgozunk fel egy történettel, amelyet a gyerekekkel együtt játszunk el a tábor során. Korábbi táborainkban a gyerekek megismerhették Mátyás király, Harry Potter, Aladdin, A négy muskétás, avagy a királynő nyakéke, Robin Hood történetét is, 2009-ben FBI – 2017-es NCIS témájú táborunkban pedig ügyes nyomozókként deríthettek fel bűnügyeket, foghattak el bűnözőket.

Táborainkba nem csak táplálékallergiás gyermekek jelentkezhetnek, örömmel látjuk a nem diétázó testvéreiket, barátaikat egyaránt. Azért választottuk a táboroztatásnak ezt a formáját, mert a diétázó gyermekek sok esetben visszahúzódóbbak társaiknál, beilleszkedési problémákkal küzdhetnek, illetve a nem diétázó gyermekek nem ismerik táplálékallergiás gyermekek gondjait.

Hagyományok, egy tábor menete

 

Táboraink szervezése és lebonyolítása során az újdonságok és újítások mellett nagyon fontosnak tartjuk a hagyományokat, amelyek tábori programjainkban és a napi rendben is visszaköszönnek.

A napirendre azért is van szükség, hogy a gyerekek tudják mikor van az ébresztő, mikor kezdődik a reggeli szobaszemle, mikor van gyülekező a programokra vagy az étkezésekre, illetve hogy este mikor van takarodó. Ez ad egyfajta keretet a táborban eltöltött napjainknak és a gyerekek is tudják, hogy mikor mire számítsanak.

Az első este hagyományos programja az ünnepélyes zászlófelvonás, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi a tábor. A hét során számos, minden évben visszatérő játék és program megrendezésre kerül, amelyek nélkül nem lennének igaziak a TGYTE-s táborok. Ezek közé tartozik a tábori táncok megtanulása, amiket az esti diszkók során együtt tudnak a gyerekek eltáncolni, ezzel is erősítve a csapatszellemet, vagy a fiúk és lányok vetélkedője a Ti és Mi, az éjszakai bátorságpróba, az emberméretű társasjáték, illetve a tábort lezáró utolsó esti hivatalos zászlólevonás.

Nevelőink

A táborainkban résztvevő gyerekek biztonságáról és felügyeletéről nevelői gárdánk gondoskodik.

A tábori hét során személyesen felelnek a rajukba tartozó, rájuk bízott gyermekekre. Ők azok, akik vezetik és koordinálják a táborozókat a különböző programokon való részvétel során (pl.strandra való eljutás, játékok, csapatfeladatok) és hozzájuk lehet fordulni bármilyen gond esetén, közösen keresve megoldást az adott problémára. Amellett, hogy jelenlétükkel garantálják az együtt eltöltött idő gondtalanságát, megalapozzák a tábori hangulatot játékok, vetélkedők vagy kötetlen beszélgetések útján. Fontos céljuk, hogy a tábor végére egy igazi, összetartó csapattá kovácsolják össze a gyerekeket, akik így megérezhetik, milyen is a TGYTE “család” részesének lenni.

A nevelői gárda minden tagját gyerekkoruk óta ismerjük, hiszen anno évekig ők is velünk táboroztak. Kezdetben mindegyikük ifi-vezetőként segédkezett a táborok során, segítve az akkori nevelők munkáját, majd az ifi-vezetőként eltöltött 2-3 év után váltak nevelőkké.

Nevelőink között több pedagógus is található, de akadnak más szakterületről érkezők is, akik munkájukkal a gyerekkorukban kapott élményeket szeretnék tovább és átadni a mostani táborozóknak.

 

 
 

Elérhetőségek:

e-mail: info@taplalekallergiatabor.com

telefon: +36/30-622-5612

Kövess minket:

Sziasztok!

Én már 11 éve töltöm nyaraim legjobb hetét a TGYTE csapatával, 2017 óta már nevelői szerepben. Az ételallergia nagy felelősséget tesz a gyermekek vállára, amellyel nap mint nap szembe kell nézniük. Kiváltságos érzéssel és hálával tölt el, hogy hozzájárulhatok ahhoz, hogy legyen egy olyan hét, amikor csupán azzal kell foglalkozniuk, hogy jól érezzék magukat és önfeledten játszanak.

12 éves korom óta minden évben egy hét a táboré. Mikor kezdtem kinőni a táborozó korból nem akartam ezt a csapatot itt hagyni és jelentkeztem Ifivezetőnek. Megtetszett a felelősségteljes feladat, és szerettem a gyerekeket tanítgatni, beszélgetni velük. 2 év után nevelőnek léptettek elő és kaptam egy saját csapatot. Személyes sikerként élem meg, hogy ha egy magányos gyerek a tábor végére a csapat tagjává válik.

Gerencsér Gitta vagyok, a TGYTE tábor teljes tojás és tejfehérje érzékeny nevelője. 2007-ben testvéremmel és hét barátommal vágtunk neki ennek a tábornak, ahol új barátokat is szereztünk.  2016-ban voltam először ifi-vezető, majd 2017-ben megkaptam első csoportomat nevelőként. A táborozásnak és táboroztatásnak köszönhetően lettem tanító. Szeretném, ha olyan élményeket és emlékeket kapnának a táborozóink, amilyenekben nekem, és nekünk nevelőknek volt részünk.  

Dani vagyok, a tábor programszervezője.

Először 2007-ben táboroztam a TGYTE-vel, ahová majd’ minden évben vissza is tértem 8 barátommal.

Minden évben nagyon vártuk, hogy megérkezzünk a táborba, találkozzunk a rég nem látott barátokkal, Ancsa nénivel tábori énekeket és táncot tanuljunk, “Ti és Mi”-t játsszunk, bátorságpróbára menjünk, és hogy versenyezzünk, kibe fér több gluténmentes túrógombóc!

Rendezvényszervezőként szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ti is felejthetetlen, életre szóló élményeket szerezzetek, mint én anno!

Kiskoromban mindig is nehézkesen ment az ismerkedés, míg nem ismertem a tábort. Fantasztikus barátságokra tettem szert, végre nem éreztem magam kívülállónak. A nevelőimet mindig is csodáltam, így elhatároztam, hogy én is ezt az utat választom. Végül nem csak a táborban, de az életben is nevelő, óvónéni lettem, és ez tovább motivált, hogy minden évben visszatérjek. 2019-ben lesz huszadik éve, hogy ebbe a nagy családba tartozom, és hozzájárulhatok, hogy a táborozóink is életre szóló élményekkel gazdagodjanak.

Fódi Beatrix (Babu) 37 èves, liszt ès cukorbeteg vagyok. Gyermekkorom óta rèszt veszek a tàbori èletben 16 èvesen mint ifi, 18 èves korom óta mint nevelő segìtem a vezetők munkàjàt.A gyerekek szeretete nem àll messze tőlem, hisz 11 ève pedagóguskènt nevelem ès tanìtom őket.

 

A szükség hozta lehetőség következtében lettem 2009 őszén ifi vezető, - mindössze 1 táborozóként eltöltött nyár után - amely számomra olyan élmény volt, hogy a továbbiakban mindenképpen ilyen titulusban szerettem volna szerepet vállalni az Egyesület életben. A következő mérföldkő 2013-ban jött el, amikor is nevelő lettem és megkaptam első csapatomat. Azóta is töretlen lelkesedéssel várok minden tábort.

Andrássy Anna vagyok, 2010 óta a TGYTE csapatának tagja. A többiekhez hasonlóan én is táborozóként kezdtem,később lettem ifivezető,majd 2017-ben kaptam meg első saját csapatomat nevelőként.

Ugyan a hétköznapokban teljesen mással foglalkozom, de nálam ez az az egy hét nyáron, ami teljesen fix, minden ennek van alárendelve és kizárólag a gyerekeké. Anno azért is jelentkeztem nevelőnek, mert szerettem volna azt a sok élményt,amit én is kaptam visszaadni a mostani táborozóknak, illetve megmutatni nekik,hogy milyen is a TGYTE összetartó nagy csapatának tagja lenni.

Anita vagyok a TGYTE tábor egyik glutén- és laktózérzékeny nevelője.
Az első táborom még gyerekként 2009-ben volt. Senki nem nézett rám furán, amiért én „másképp” étkezem, mindenki ugyanolyan volt, mint én.
2016-ban voltam először ifi vezető. 2017-ben pedig megkaptam az első csoportomat, és azóta vagyok nevelő. Nagy felelősség, de mindent megér az, amikor látom rajtatok, hogy ugyanolyan izgalommal jöttök, és ugyanannyi szép emlékkel mentek haza, mint én régen.

Szia!

Bianka vagyok.Lassan 20 éve vagyok lisztérzékeny,és ennyi éve táborozom is.Emlékszem első táborom napjára,nem tudtam hova megyek,milyen lesz.Lesznek-e rajtam kívül?!De valahogy  legbelül éreztem,hogy jó helyre jövök.Ez azóta is töretlen.Minden egyes percét élvezem a tábornak.Mind az embereket mind a programokat.Életre szoló barátságokat köszönhetek a Tábornak.Egy nagy Család voltunk, vagyunk és leszünk.Most már nevelői szerepben vagyok.Szeretem.Az a szeretet ami körülvesz elomdhatatlan.Minden egyes mosoly,nevetés,boldogság felbecsülhetetlen. Azt hiszem ezért érdemes csinálni.

Fódi Beatrix (Babu) 37 èves, liszt ès cukorbeteg vagyok. Gyermekkorom óta rèszt veszek a tàbori èletben 16 èvesen mint ifi, 18 èves korom óta mint nevelő segìtem a vezetők munkàjàt.A gyerekek szeretete nem àll messze tőlem, hisz 11 ève pedagóguskènt nevelem ès tanìtom őket.

 

A szükség hozta lehetőség következtében lettem 2009 őszén ifi vezető, - mindössze 1 táborozóként eltöltött nyár után - amely számomra olyan élmény volt, hogy a továbbiakban mindenképpen ilyen titulusban szerettem volna szerepet vállalni az Egyesület életben. A következő mérföldkő 2013-ban jött el, amikor is nevelő lettem és megkaptam első csapatomat. Azóta is töretlen lelkesedéssel várok minden tábort.

Andrássy Anna vagyok, 2010 óta a TGYTE csapatának tagja. A többiekhez hasonlóan én is táborozóként kezdtem,később lettem ifivezető,majd 2017-ben kaptam meg első saját csapatomat nevelőként.

Ugyan a hétköznapokban teljesen mással foglalkozom, de nálam ez az az egy hét nyáron, ami teljesen fix, minden ennek van alárendelve és kizárólag a gyerekeké. Anno azért is jelentkeztem nevelőnek, mert szerettem volna azt a sok élményt,amit én is kaptam visszaadni a mostani táborozóknak, illetve megmutatni nekik,hogy milyen is a TGYTE összetartó nagy csapatának tagja lenni.

Anita vagyok a TGYTE tábor egyik glutén- és laktózérzékeny nevelője.
Az első táborom még gyerekként 2009-ben volt. Senki nem nézett rám furán, amiért én „másképp” étkezem, mindenki ugyanolyan volt, mint én.
2016-ban voltam először ifi vezető. 2017-ben pedig megkaptam az első csoportomat, és azóta vagyok nevelő. Nagy felelősség, de mindent megér az, amikor látom rajtatok, hogy ugyanolyan izgalommal jöttök, és ugyanannyi szép emlékkel mentek haza, mint én régen.

Sziasztok!

Én már 11 éve töltöm nyaraim legjobb hetét a TGYTE csapatával, 2017 óta már nevelői szerepben. Az ételallergia nagy felelősséget tesz a gyermekek vállára, amellyel nap mint nap szembe kell nézniük. Kiváltságos érzéssel és hálával tölt el, hogy hozzájárulhatok ahhoz, hogy legyen egy olyan hét, amikor csupán azzal kell foglalkozniuk, hogy jól érezzék magukat és önfeledten játszanak.

12 éves korom óta minden évben egy hét a táboré. Mikor kezdtem kinőni a táborozó korból nem akartam ezt a csapatot itt hagyni és jelentkeztem Ifivezetőnek. Megtetszett a felelősségteljes feladat, és szerettem a gyerekeket tanítgatni, beszélgetni velük. 2 év után nevelőnek léptettek elő és kaptam egy saját csapatot. Személyes sikerként élem meg, hogy ha egy magányos gyerek a tábor végére a csapat tagjává válik.

Gerencsér Gitta vagyok, a TGYTE tábor teljes tojás és tejfehérje érzékeny nevelője. 2007-ben testvéremmel és hét barátommal vágtunk neki ennek a tábornak, ahol új barátokat is szereztünk.  2016-ban voltam először ifi-vezető, majd 2017-ben megkaptam első csoportomat nevelőként. A táborozásnak és táboroztatásnak köszönhetően lettem tanító. Szeretném, ha olyan élményeket és emlékeket kapnának a táborozóink, amilyenekben nekem, és nekünk nevelőknek volt részünk.  

Dani vagyok, a tábor programszervezője.

Először 2007-ben táboroztam a TGYTE-vel, ahová majd’ minden évben vissza is tértem 8 barátommal.

Minden évben nagyon vártuk, hogy megérkezzünk a táborba, találkozzunk a rég nem látott barátokkal, Ancsa nénivel tábori énekeket és táncot tanuljunk, “Ti és Mi”-t játsszunk, bátorságpróbára menjünk, és hogy versenyezzünk, kibe fér több gluténmentes túrógombóc!

Rendezvényszervezőként szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ti is felejthetetlen, életre szóló élményeket szerezzetek, mint én anno!

Kiskoromban mindig is nehézkesen ment az ismerkedés, míg nem ismertem a tábort. Fantasztikus barátságokra tettem szert, végre nem éreztem magam kívülállónak. A nevelőimet mindig is csodáltam, így elhatároztam, hogy én is ezt az utat választom. Végül nem csak a táborban, de az életben is nevelő, óvónéni lettem, és ez tovább motivált, hogy minden évben visszatérjek. 2019-ben lesz huszadik éve, hogy ebbe a nagy családba tartozom, és hozzájárulhatok, hogy a táborozóink is életre szóló élményekkel gazdagodjanak.

Szia!

Bianka vagyok.Lassan 20 éve vagyok lisztérzékeny,és ennyi éve táborozom is.Emlékszem első táborom napjára,nem tudtam hova megyek,milyen lesz.Lesznek-e rajtam kívül?!De valahogy  legbelül éreztem,hogy jó helyre jövök.Ez azóta is töretlen.Minden egyes percét élvezem a tábornak.Mind az embereket mind a programokat.Életre szoló barátságokat köszönhetek a Tábornak.Egy nagy Család voltunk, vagyunk és leszünk.Most már nevelői szerepben vagyok.Szeretem.Az a szeretet ami körülvesz elomdhatatlan.Minden egyes mosoly,nevetés,boldogság felbecsülhetetlen. Azt hiszem ezért érdemes csinálni.